Planica - Tamar

Ivekov spominski izlet, tokrat v Planico in Tamar

 

018

 

Tudi letos smo posvetili izlet spominu na našega prijatelja Iveka Krajnca, ki nas je mnogo prezgodaj zapustil. Namenili smo se v Planico in Tamar.

044  kopija

Planica, naš biser pod Poncami, nas je pričakala vsa obsijana z dopoldanskim soncem. Prijazna vodička nam je podrobno razkazala športni center. Čeprav smo vedeli, da je to nekaj velikega, novega, lepega, smo bili nad videnim navdušeni. Še pred kakšnim letom je bilo tukaj eno veliko, veliko gradbišče. Danes je okolje urejeno, tudi zelenje se že razrašča. Pogoj za poseg v naravo je namreč bil, da so morali za vsako posekano drevo zasaditi dve novi drevesi.

031  kopija

Z razgledne ploščadi smo si najprej ogledali zunanje objekte. Poleg osmih skakalnic tudi tekaške proge, proge za rolkanje in veliki nogometni stadion. Še bolj smo bili presenečeni nad objekti pod zemljo. Malo je bilo hladno, saj je temperatura okrog 00C, kjer je v dveh etažah kar 800 m tekaških prog na cca 40 cm debeli snežni odeji iz naravnega snega. Ta snežni stadion je namenjen vsem, tako vrhunskim športnikom kot rekreativnim smučarskim tekačem – v poletnih mesecih, saj so v zimskih mesecih v istih prostorih le parkirišča za avtomobile.

140

Ogledali smo si tudi muzej, ki je prav tako v dveh nadstropjih. Poleg sprehoda v bogato zgodovino, ki jo Planica seveda ima, smo se lahko preizkusili tudi na simulatorju skokov. Čeprav so bile punce dobre, je zmagal Matjaž s 140 m.

152 157.1

Zunaj so na skakalnicah začeli s treningi skakalci in skakalke, od ''najmanjših'' do ''največjih''. Videli smo veliko skokov in nekateri so imeli to srečo, da so ujeli tudi najboljšo skakalko na svetu Japonko Saro Takanaši.

IvanW 4  062  kopija

S sedežnico smo se vzpeli na vrh same Bloudkove velikanke. Ja, pa res so hrabri vsi, ki se spustijo od tukaj dol…121  kopija Mi smo v dolino odšli raje po stopnicah ali s sedežnico.

115  kopija  122  kopija

 

Naš izlet smo nadaljevali po dolini v Tamar, kamor smo prispeli po uri hoje.

IvanW 7  IvanW 12

Na koncu poti nas je pozdravil s soncem obsijani Jalovec – najlepša gora v naši mali domovini.

180

 

 

Še pogled proti čudovitemu izviru Nadiže - Save Dolinke, kratek počitek v planinskem domu Tamar in polni lepih vtisov smo se odpravili proti domu.

 

 

 

                                      Lidija Valenčak

 

 

 

  Več fotografij je v galeriji.

Kontakti

Predsednik: Vili Rezman
051/374-488
 
Tajništvo: Metka Rezman
051/216-358
 
Izleti: Miro Jauševec
041/800-722
 
Planinski izleti: Lidija Valenčak
051/608-855
 
 
Naslov:
Društvo za razvoj - LIRA
Falska cesta 24
2342 Ruše