Kontakti

Predsednik: Vili Rezman
051/374-488
 
Tajništvo: Metka Rezman
051/216-358
 
Izleti: Miro Jauševec
041/800-722
 
Planinski izleti: Lidija Valenčak
051/608-855
 
 
Naslov:
Društvo za razvoj - LIRA
Falska cesta 24
2342 Ruše

SPET SMO OBIRALI MANDARINE

SPET SMO OBIRALI MANDARINE

Čeprav smo menili, da smo okrog obiranja mandarin osvojili že prav vse, smo se letos, na željo naših »lirašev«, ponovno odločili za obisk doline Neretve.

Na pot smo krenili 13. oktobra ob 4.00 uri zjutraj iz Ruš (izpred GD Smolnik), spotoma polnili avtobus; na vstopni postaji Bistrica ob Dravi je bil že skoraj poln.

Vodil nas je, kdo drug kot Miro Jaušovec, ob asistenci Staneta in Dušana, ki sta dušebrižniško skrbela, da že na avtobusu nismo omagali … Šofer Milan Padežnik je že takoj v začetku navduševal z izredno lahkotno, tekočo vožnjo in kilometri so se kar topili. Prvi postanek je bil na že vsem znani Macoli. Potem pa naprej proti morju. Megla, ki nas je objemala do predora Sv. Rok je takoj, ko smo ga zapustili, čudežno izginila. Obetal se je čudovit dan. Izkoristili smo ga tako, da smo se ustavili v Nacionalnem parku »KRKA«.

20171013 105339 resized

Avstralski Dalmatinec Stipe je pred meseci prišel iz Avstralije in je eden od šestih rednih vodičev po tem čudovitem delu sosednje Hrvaške. Čeprav je imel kar močne glasilke, vsega, kar je povedal, nisem ujela. Dan je bil lep in temu primeren tudi obisk tujih gostov. Ker sta bili ogledom namenjeni skoraj dve uri, je bilo treba zaradi razgibanega terena malce gledati tudi pod noge, da ne bi prišlo do neželenih situacij. Kljub temu so mi nekateri podatki le ostali v spominu.

Območje reke Krke ( 109 kv. km) z njenim porečjem je bilo leta 1985 proglašeno za Nacionalni park.

S tem so potrdili izjemnost te kraške lepotice.

Področje je bogato s kulturno zgodovinskimi spomeniki, ki so sled človeške ustvarjalnosti od prazgodovine do danes. Vidni so ostanki rimskega vodovoda, vojaških utrdb ter verskih objektov (cerkev in samostan na otoku Visovac). Zanimivi so številni mlini, spomeniki kmečkega stavbarstva. Ohranjeni izvirajo iz 19. stoletja. V obnovljenih mlinih prikazujejo stare dejavnost - mletje žita, pranje in obdelavo sukna, tkanje torb, pripravo hrane v stari kuhinji in podobno. Med ogledom je bila omenjena tudi stara elektrarna, ki je začela obratovati že leta 1895. Z njo je dobil Šibenik električno energijo in to pred številnimi evropskimi mesti.

IMG 0004

Bogata flora in favna presenečata na vsakem koraku po parku. Najbolj mi je ostala v spominu pripoved o jeguljah, ki živijo v tej reki. Je riba, ki lahko prečka slapove po vodnem toku. Krka ima namreč stik z morjem, kar je zelo pomembno pri razmnoževanju jegulj, saj v tem ciklusu svojega življenja potujejo vse do Bermudskega trikotnika ter do obal Floride. Tam se drstijo, ličinke ostanejo tu 1-2 leti, nakar jih zalivski tok odnese nazaj do evropskih obal. Po 200 do 300 dneh potovanja se preobrazijo v mlade, prozorne jegulje. Hranijo se s planktonom. Postopoma naselijo reke, jezera in ribnike. Njihovo odraščanje traja pri samcih 6-12 let, pri samicah pa celo 9-18 let.

Z reko se meša tudi morska voda, zato poleg rečnih rib najdemo tu tudi ciplje.

In zanimivo – NP KRKA ima tudi nekaj podzemnih jam, kjer živi človeška ribica.

Informacij je bilo ogromno. Ena je izpodrivala drugo. Pogled na čudovito naravo, slapove, floro, vse to obsijano z močnim jesenskim soncem, je ustvarjalo nepozabne vtise in nam zapustilo neizbrisne slike…

Po ogledu in izdatnem okrepčilu smo se vkrcali v avtobus in se odpeljali do mesteca Gradac, kjer smo imeli zagotovljeno nastanitev.

Mesto leži na Makarski rivieri, nasproti polotoka Pelješac, tik pod masivom Biokovo. Imajo svojo oljarno, saj je na obrobju mesta precej oljčnikov. V polnem teku je bilo tudi stiskanje olja. Vonj po praženju je v jutranjih urah segal celo do obale.

Namestili smo se v simpatičnem hotelu Labineca. Morje je imelo 22 stopinj, ozračje pa okoli 25 stopinj. Pred večerjo smo opravili še nekaj individualnih sprehodov in si mesto podrobneje ogledali. Srečanje z domačinko Anuško, ki sicer živi v Los Angelesu, nam je popestrilo prosti čas.

Po večerji pa hudomušni klepet … in vse kar spada zraven.

 

Sobota je bila spet sončna, tako, da smo se prešerno razpoloženi podali proti dolini Neretve, mimo Baćinskih jezer. Tudi ta slovijo kot priljubljena turistična destinacija.

 

Delta reke Neretve je zelo razgibana. Sprva je tvorila 12 rokavov, danes so ostali le še 4; področje so namreč z melioracijami spremenili v številne plantaže. Videna je bila tudi zapornica, ki reko ločuje od morja.

 

V nasad smo se zapeljali kar z avtobusom in se potem lotili dreves, ki so se šibila pod težo pridelka. Lahko smo izbirali med debelejšimi, drobnejšimi, zrelejšimi pa tudi še zelenimi sadeži in sploh ni bilo naporno. Vreče so se hitro polnile. Morda je imel kdo namen nabrati še več. Kupovali smo po ugodni ceni, a skladiščni prostor v avtobusu je bil omejen. No, vsak se je naužil mandarin po mili volji in menim, da so se tudi sorodniki doma pošteno posladkali.

20171014 110618

Po »opustošenju« sadovnjaka smo se vrnili v hotel na kosilo. Med vožnjo smo se peljali mimo mesteca Komin, kjer je nogometnemu klubu HAJDUK namenjen eden najdaljših grafitov na svetu.

 

Po kosilu še malo pohajkovanja po mestu, potem pa na avtobus in proti domu. Ob prijetnem kramljanju nam je tudi prehod meje ostal v lepem spominu - zapletov ni bilo …

Kaj naj še povem na koncu? Lepo, lepo, lepo … Zahvala vodstvu, Miru in Milanu, ki sta pohvalila disciplinirane potnike. Ko nas je šoferjev pomočnik Ivan okoli polnoči varno pripeljal domov, mi je ostala le še ena naloga – prepeljati nabrane mandarine do končnega potrošnika…

 

                                                                                                                     Tekst: S. Ajd,   Foto: D. Veselko

 

Več slik je v fotogaleriji

                                           

 

 

 

 

 

 

                                           

Dogodki

Ni prihajajočih dogodkov!

Koledar

December 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31