Z Liro na ''ženski'' izlet

Z LIRO NA »ŽENSKI« IZLET

(PREPOZNATE KRAJ NA FOTOGRAFIJI?)

 

S tem naslovom na vabilu smo bile letos povabljene na LIRIN ženski izlet, ki ga je pripravil Miro. Priznam, da mi fotografija ni bila poznana. V to pokrajino bolj redko zahajam, čeprav je kraj v Sloveniji in le dobro uro in pol vožnje iz Ruš. Do sedaj se mi je zdelo, da ti kraji ne morejo biti ne vem kako zanimivi. Uh, kako sem se uštela! SEVNICA. Ja, pa ja, saj že Američani vedo zanjo!

Izlet je bil posvečen spominu na Heleno Gorenak, dolgoletno članico društva. Helena je bila do lani, ko se je zaradi bolezni poslovila od nas, na skoraj vsakem LIRINEM izletu. Na vreme, kakršnega smo imeli to soboto ( dež, dež in spet dež ) pa se nikoli ne bi ozirala, saj je bila zelo dobrega in širokega srca.

Vožnja do Sevnice nam je hitro minila. Zadnjo sekundo nam je uspelo na avtobusu razdeliti nekaj proti zobobolu in obvezen priboljšek v obliki peciva. Oboje je prispevala Slavica Ajd. Tudi njej smo posvetili precejšnjo pozornost, saj je le dva dneva pred izletom praznovala svoj 80. rojstni dan. Se mi zdi, da je ponosna na svoja leta. Prav nič je ne težijo, čeprav si je že zaslužila pridevnik »najstarejša«.                                                                                                                  »Vse najboljše za te!«, je ob spremljavi harmonike (po njenih tipkah se je sprehodil Miro), zadonela napitnica šele po obilnem kosilu v znanem gostišču na kmetiji Močivnik (www.mocivnik.si). IMG 0023

Kmetija leži v vasi Okroglice. Na njej je zraslo gostišče, ki mu na kratko pravijo tudi »Pri Vidkotu«. Stara je skoraj dvesto let. Do prve svetovne vojne je bila tukaj gostilna, pozneje pa »pušelšank«. Sedanji gospodar je ponosen, da se njegovo vlaganje v kmetijo obrestuje. Ponašajo se tudi z lastnim smučiščem, tako da so zime pri njih prav prijetne.

Nad kmetijo je na hribčku med Lisco in Velikim Kozjem lepo vidna cerkev Sv. Lovrenca. Na njenih travnikih vsako pomlad zacvetijo redke vrste cvetlic. Ena najbolj poznanih je Clusijev svišč, po domače encijan, zaščiten že od leta 1922. Nekje sem zasledila, da naj bi bilo to njegovo najnižje rastišče pri nas. Območje je zavarovano, saj je razglašeno za naravni botanični spomenik. Vidko pa je lepoto opisal s tem verzom:

Modro, modro cveti encijan

Sveti Lovrenc na Gori

z njim je ves obdan,

vsak tja gori si želi,

da odpočije dušo in oči.

Vidko

 

 

V tovarni LISCA v Sevnici nas je gospa Kelemina s svojim štabom prodajalk (se razume - za ta dan močno okrepljenim), popeljala skozi skrivnosti nastajanja najlepših ženskih oblačil. Njihovi oblikovalci zasledujejo trende po vsem svetu. Na sejmih so prisotni ne le kot sledilci mode spodnjega perila oziroma sedaj že kar cele kolekcije oblačil (ženska se lahko obleče na enem mestu), temveč kot oblikovalci trendov. Predstavitve na teh sejmih so zelo drage. Izdelki so iz najsodobnejših materialov, ki so prav tako dobri, če ne boljši od bombaža. So certificirani (ekološki, brez niklja …). Kolekcije, stare tudi 40 let ( t.i. klasika ), se še vedno prodajajo. Tudi v tujini. Počasi jih nadomeščajo z novimi. Proizvode šivajo še v Rusiji, Iranu in Turčiji. Njihovi kontrolorji hodijo po vsem svetu in nadzirajo delo tako, da je kvaliteta izdelkov taka, kot mora biti. Prodajo za 33 milijonov evrov artiklov letno. Prodajalne so razpršene po vsem svetu - poleg bivše Jugoslavije so še v Kijevu, Iranu, Avstriji in drugod. Letna rast Lisce je 5 do 10 %. Tudi pri moški kolekciji imajo še veliko možnosti. Lejo je zanimalo, ali imajo tudi steznike za moške ...!?

20180317 112159

KOPITARNA SEVNICA s 130 letno tradicijo je bila druga tovarna, ki smo jo obiskali. Njihov tehnični direktor nam je povedal, da je konec 19. stoletja družina Winkle iz Nemčije razširila proizvodnjo čevljarskih kopit na področje Slovenije. Tako je bila leta 1886 v Sevnici stara žaga predelana v proizvodno halo. Takrat so bila še vsa čevljarska kopita lesena. Bližina gozdov ter voda, potrebna za izdelavo, sta bili odločilni za izbiro te lokacije. Po letu 1975 so pričeli s proizvodnjo polietilenskih kopit. Za to so potrebovali nove stroje, novo tehnologijo, nova znanja. Paleta njihovih izdelkov se je razširila na napenjače za čevlje, kasneje pa še na proizvode iz naravnih materialov, kot so les, pluta in usnje. Po bivši Jugoslaviji imajo 40 trgovin, proizvodne obrate pa v bližnjih Srbiji, BIH in na Hrvaškem. Pravi, da je bila to edina rešitev, da so jih lahko kontrolirali sami. Njihovi končni izdelki so iz programa pomlad-poletje in belega programa (za bolnice). Delavci delajo v eni izmeni, kar je njihova prednost. Večina zaposlenih ima še kmetijo, tako da lahko popoldne delajo doma. V drugem delu tovarne teče proizvodnja plastičnih kopit. Kar 70 % surovin pridobijo z reciklažo, 30 % pa dodajo nove snovi. Za recikliranje jemljejo izključno njihova kopita. Proizvajajo še lesene vložke za v čevlje (tudi unikatne, cena teh pa je 500 €). Les ni lakiran. Tak, naraven vpija vlago in znoj iz čevlja in ga ohranja čistega. Njihova proizvodnja je polno zasedena. Letna rast pa je 3-4%.         

20180317 122049                                                                     

Zadnji postanek je bil namenjen ogledu gradu SEVNICA. Leži na razglednem griču nad starim mestnim jedrom. Zgodovina njegovega nastanka je neznana. Predvidevajo, da je bil zgrajen po ogrskih vpadih v prvi polovici 12. stoletja. Prva pisna omemba sega v leto 1309.

Na zgodovinskem prizorišču se sevniški grad pojavi tudi v času hrvaško slovenskega kmečkega upora leta 1573. Ilija Gregorič, ki je z okrog šeststo puntarji prodiral po levem bregu reke Save od Vidma proti Radečam in Celju, je petega februarja prispel v Sevnico. Zakupnik gradu je bil tedaj baron Boltežar Lamberg, ki je puntarje pogostil s hrano in pijačo. Na ta način je grad obvaroval pred uničenjem, vendar pa se njegova taktika ne bi mogla obnesti, če se ne bi že poprej izkazal kot prijazen gospodar do svojih kmetov                        (Vir: Wikipedija, Grad Sevnica, Zgodovina gradu).

Danes je grad obnovljen. V njegov sklop spadata še Lutrovska klet, ki je služila kot molilnica, ter obsežen park. V drugem nadstropju, kjer je imela svoje prostore grajska gosposka, sta konferenčna in poročna dvorana, kapela, v stolpu pa obnovljene freske štirih letnih časov.

 IMG 0043

Grad Sevnica danes predstavlja osrednji kulturno zgodovinski objekt v občini. Po ogledu smo se ustavili še v njihovi prodajalni in kavarni. Kot že pri prejšnjih dveh postankih (Lisca in Kopitarna) se je tudi tukaj napetost naših denarnic sprostila. Po težko pričakovani Melanijini torti smo se odpravili proti avtobusu. Šofer nas je srečno pripeljal do doma. In ne boste verjeli, nekateri smo celo ujeli zadnji del nadaljevalke na komercialni TV…

 IMG 0065

                                                                                        Danica Veselko

Kontakti

Predsednik: Vili Rezman
051/374-488
 
Tajništvo: Metka Rezman
051/216-358
 
Izleti: Miro Jauševec
041/800-722
 
Planinski izleti: Lidija Valenčak
051/608-855
 
 
Naslov:
Društvo za razvoj - LIRA
Falska cesta 24
2342 Ruše